Следвайте Гласове в Телеграм и ИнстаграмБългария е на 52-ро място по икономическа свобода

...
Следвайте Гласове в Телеграм и ИнстаграмБългария е на 52-ро място по икономическа свобода
Коментари Харесай

България е на 52-ро място по икономическа свобода в света от 165 страни

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм

България е на 52-ро място по икономическа независимост в света за 2024 година съгласно последното изследване на канадския институт " Фрейзър ", оповестяват от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Проучването мери степента на икономическа независимост в 165 страни по света.  

България получава оценка 7,16 точки от най-много 10 точки, което ни класира на 52-ра позиция в света. За поредна година страната получава най-нисък резултат във връзка с правната система и върховенството на правото, като в тази категория изоставаме по отношение на всички останали страни членки на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа. Изследването записва и изразителен спад на резултата във връзка с стабилността на парите, което е разследване от високата инфлация през 2022 година и 2023 година Комбинацията от всички тези фактори води до отстъплението по икономическа независимост, като България е отвън топ 40 на света по всяка една от петте водещи категории на изследването, се отбелязва в известието. Начело на класацията за икономическа независимост са Хонконг, Сингапур и Швейцария.

От ИПИ показват, че резултатите в изследването поддържат наблюденията и рекомендациите им в неотдавна оповестения им отчет " Икономическата независимост в България: Преглед и рекомендации за напредък ", в който се прави разбор на представянето на страната в последните три десетилетия и се търсят аргументите за закъснение от сполучливите образци в Централна и Източна Европа. 

Докладът на ИПИ демонстрира, че през последните 25 години икономическата независимост у нас се уголемява, страната бележи съвсем непрекъснат стопански напредък и регистрира доста усъвършенстване в индикаторите за доближаване с огромните европейски стопански системи. Въпреки това отстъплението на икономическата независимост в годините след пандемията насочва съществено предизвикателство пред капацитета за развиване. В изискванията на продължителна политическа рецесия и на прага на следващите парламентарни избори, оценките на икономическата независимост дават добър ориентир за целите и политиките, които могат да поддържат растежа, показват от ИПИ. 

От ИПИ означават още, че икономическата независимост изисква явен ангажимент за поддържане на макроикономическа непоклатимост и добра бизнес среда, което включва ограничение на макроикономическите несъответствия, отдръпването на страната от избрани сфери и политики в поддръжка на конкурентоспособността. От основно значение е провеждането на рационална бюджетна политика, спазването на фискалните правила, както и поддържането на ниски директни налози. Фокус остава и ефикасната политика за битка с корупцията и полагането на непрекъснати старания за отбрана на независимостта и осветление на непозволеното въздействие в правосъдната власт, показват от ИПИ.

Проучванията " Икономическата независимост по света ", оповестени от канадския институт " Фрейзър ", регистрират, че най-свободните страни са най-малко осем пъти по-богати от най-несвободните и над два пъти по-богати от страните във втората част на класацията. Данните демонстрират още, че приходите на най-бедните 10 % от обществото са доста по-високи в групата на най-свободните страни, което демонстрира, че свободата води както до разцвет, по този начин и до повече благоприятни условия за всички групи в обществото и стесняване на неравенствата.

Продължителността на живота също е доста по-висока в най-свободните страни, като доближава над 80 години при едвам 65 години предстояща дълготрайност на живота в най-несвободните страни.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР